Wien är skakat efter den dödliga terrorattacken. Men inte värre än att man klarar av att ge igen på ett typiskt wienskt sätt – humor och häcklande satir.
I måndags var uteserveringarna i Wien fullproppade, det var kvällen före ännu en corona-lockdown. Föhnvinden blåste genom staden, det var 20 grader varmt och mitt i allt detta skedde ett terrorattentat. Det började utanför Wiens stora synagoga i stadens centrala delar och fortsatte sedan i de omkringliggande partykvarteren vid Schwedenplatz.
Fyra dödsoffer, 22 skadade. En ihjälskjuten terrorist. Utegångsförbud. De självklara reaktionerna infann sig: chock, oro, panik. Men även: en atmosfär av hjälpsamhet. Musikerna på konserthuset slutade inte spela för dem som satt fast där. Taxichaufförer kom in och jobbade. Hotell erbjöd gratisbäddar.
För många är Wien konsternas huvudstad som genom tiderna varit mötesplats för ideologier, nationaliteter och strömningar av olika slag. Men det typiskt wienska genomsyras även av ett särskilt slags humor. Förmågan att vända vidrigheter till skratt, att ingen avgrund saknar en komisk twist. Satiren är viktig, författare som Thomas Bernhard, Elfriede Jelinek och deras efterföljare och kollegor har både häcklat och älskat landet. Det satiriska arvet från den legendariske, judiske litteraturkritikern och publicisten Karl Kraus (1874–1936), som med sin tidskrift ”Die Fackel” skärskådade allt och alla, lever.
—————————————————————–
—————————————————————–