Ungern har gått från eufori efter kommunismens fall till att bli en arena för högerextremism. I ”Orbánistan. Rädsla och avsky i det illiberala Ungern” försöker journalisten Joakim Medin förstå förvandlingen. Det är bitvis spretigt, men en viktig och modig bok i en tid där demokratin inte längre är självklar.
Ungern förekommer allt oftare i nyhetsrapporteringen numera – som skräckexempel angående den hårda migrationspolitiken, och som påminnelse om vad som kan hända när ett parti blir maktfullkomligt. Många är de som vittnar om premiärminister Viktor Orbáns maffialiknande metoder, hur han tillsammans med sina lierade kapat åt sig såväl makt som pengar.
Det nationalkonservativa partiet Fidesz bildade regering 2010 och sedan dess har genomgripande förändringar skett i Ungern; flertalet lagar som berör landet på djupet har stiftats, inte minst de hårt kritiserade medialagarna som drastiskt ökat regeringens inflytande över mediesfären.
Sedan det senaste parlamentsvalet i april har Fidesz befäst sin ställning ytterligare, och verkar aktivt för att stänga ute både människorättsorganisationer och det oberoende Centraleuropeiska universitetets närvaro i landet. Och för någon vecka sedan hamnade Hírtv, den sista regeringskritiska tv-kanalen, under Fidesz kontroll.