I huvudet på en drogad kille i fyllecell studsar djurrättsaktivister, opportunister och McDonalds-besökare. Dorota Masłowskas debutroman är ett maniskt kammarspel om en polsk generation på glid, som inte oväntat blev en skandalsuccé i hemlandet. Nu finns boken på svenska.
Efter att läst ut den polska författaren Dorota Masłowskas debutroman ”Polsk-ryskt krig under rödvit flagga” känner jag mig som någon som plankat in på tivoli och åkt tusen karuseller under en och samma natt. För den här romanen är ett slags kammarspel på speed, eller en manisk monolog om kärlek, politik, drömmar, droger och krossade illusioner.
Det hela utspelar sig under ett sensommardygn i Polen 2002 och ger en inblick i tillvaron hos några unga människor på glid. Det är den vulgära kapitalismens tid som råder och myndigheterna har beslutat att införa ”en ryssfri dag” – ett slags kombinerad folkfest och auktoritärt nationalistisk kampanj. Alla ryska gatuhandlare och försäljare ska jagas bort, och husen i staden där romanen utspelar sig ska målas om i den polska flaggans rödvita färger.
Om jag nu uppfattat det hela rätt, alltså. Helt säker kan jag inte vara, för som läsare är man fastnaglad inuti huvudpersonen Silnys huvud. Det är hans påtända sinnesintryck som utgör världen där personer och platser flimrar förbi. Kanske är allting en hallucination, ett passionsdrivet slänggungerus mellan olika trippar, flickvänner och ragg – den åtrådda Magda som dumpat honom, den anorektiska djurrättsaktivisten Angela som kräks stenar, och den moraliserande oskulden Alicja som kommer från en familj av opportunister.
—————————————————————–
Läs hela kritikessän i SvD här
—————————————————————–