Konstnärer som Egon Schiele, Gustav Klimt och Otto Wagner präglade förra sekelskiftet i Wien med sin nyskapande konst och form. Kulturskribenten Cecilia Hansson guidar till stadens jubileumsutställningar under en sommar då även ett mörkare minnesår uppmärksammas.
Wien är för många synonymt med fin de siècle-andan runt förra sekelskiftet då staden var en smältdegel för konst och kultur. Detta är något som dagens Wien i högsta grad lever på, även om det uppror och den förnyelse som fanns för drygt hundra år sedan till stor del blivit musealt eller institutionaliserat.
Men visst har även samtidens Wien drag av det upproriska. Så när man i Österrike uppmärksammar att det är hundra år sedan fyra framstående wienkonstnärer gick ur tiden är det inte enbart en historisk handling
Gustav Klimt (1862-1918), Egon Schiele (1890-1918), Otto Wagner (1841-1918) och Koloman Moser (1968-1918) representerar alla strömningen Wiener Moderne, den kulturella blomstringstid runt förra sekelskiftet då konsten i alla dess former förnyades. I Wien slår man på stort för att fira: Leopold Museum visar Klimt och Schiele, Moser kan beskådas på MAK (museet för konsthantverk) och på Wien Museum finns en stor utställning om Otto Wagner – för att nämna några av sevärdheterna.
—————————————————————–
—————————————————————–